Weer spannend tot het einde

Na alle financiële plichtplegingen rondom de jurytafel van Trudy en Yvonne, een warm welkomst drankje en inclusief (verlate) verse versnapering, was het de beurt aan drieëndertig competitie deelnemers (zes dames en zevenentwintig heren uit vijf verschillende teams) aan de NGF Voorjaarscompetitie 2024 om de onderlinge strijd aan te binden, met als inzet de dit jaar voor de 17e maal georganiseerde Fred Looijer Cup. Een Stableford wedstrijd met een individueel karakter en een team prestatie in één.

Voordat de teams de baan echter betraden werden zij nog door onze 'hoffotograaf' Jan Bommel op de gevoelige plaat vastgelegd. Een jaarlijks terugkerend fenomeen. Ook gedurende de rest van de middag werd de onderlinge strijd door hem met zijn spiedende camera gevolgd en vereeuwigd. Jan hartstikke bedankt weer voor je inspanningen en tot bij het Weesper Open.

De indeling, door de Wedstrijdcommissie gemaakt, van de flights was weloverwogen en op basis van één speelster/speler per één van de vijf deelnemende teams op een hole. Twee flights van drie en zeven flights van vier personen, met in zes verschillende flights een dame, dit moest wel de perfecte mix zijn voor zowel een spannend als gezellig wedstrijdverloop.
De verwachtingen waren bij velen hoog gespannen, want tijdens de afgelopen competitie waren drie van de vijf teams met vlag en wimpel poulewinnaar (lees: kampioen) in hun klasse geworden en één team had zelfs de landelijk halve finale weten te bereiken, een unicum voor onze vereniging.
De favoriete rol lag dus duidelijk bij deze teams, want ook de titelverdedigers van de vorige editie, team 4-18 van Beat, was duidelijk weer in de race voor de eindoverwinning.

Hoe anders verliep deze zaterdagmiddag voor de topfavorieten. Was het dan toch het (te) hoge verwachtingspatroon dat de uitkomst zo heeft beïnvloed? Je zou het denken want de teams met de minste prestatiedruk, bijvoorbeeld het team van Max Dolfin en Peter Jager/Ad de Rijk, leverde niet alleen de winnaar bij de individuele wedstrijd van de heren (Peter Janneman) en dames (Hermi de Rijk-Wouters) maar ook bij de teams (team Max). Dat de strijd op hoog niveau werd uitgevochten blijkt wel uit het aantal Birdies die werden geslagen: 17 stuks maar liefst en t.o.v. van vorig jaar (5 stuks) een verdrievoudiging!

Bij de dames individueel ging de eerste prijs, toch enigszins verrassend, dus naar Hermi (team Peter/Ad) die met zesendertig Stableford punten de gedoodverfde favoriete Monica Leijten-Jenster (team Ronald/Roland) achter zich liet (vierendertig Stableford punten). De derde prijs was hier voor 'last but not least' Loes Philips-Mossel met 32 Stableford punten, ook van team Max.

Bij de heren individueel was Peter (weer team van Max) met negen en dertig Stableford punten in het clubhuis binnen, nipt voor Wim van Engelenburg (team van Beat). Wim had weliswaar ook negen en dertig Stableford punten, maar op basis van de geldende reglementen was dat net niet goed genoeg. Peter verzamelde namelijk op de tweede negen holes twintig Stableford punten en Wim ‘slechts’ zeventien. De derde prijs ging hier naar  Jan Verhagen met 35 Stableford punten, lid van team Peter/Ad.
Als pleister op de wonde mocht Wim van Engelenburg (team Beat) wel de prijs voor de Neary bij de heren (hole 7/16) ophalen, bij de dames (hole 1/10) was Yvonne Tuin de scherprechter van de dag.  

Niet alleen de Fred Looijer Cup, met een gemiddelde teamscore van 28,66 Stableford punten, ging deze editie naar het team van Max. Ook de daarbij behorende, door hem zelf uitgereikte en ter beschikking gestelde groepsles van Golfschool Roderick Paardekooper, was voor dit uiterst succesvolle team. Roderick bedankt voor je inspirerende (winter)lessen tijdens de voorbereiding in februari / maart en deze 'kers' op de taart voor de winnaars!
Als goede tweede dan toch nog een ereplaats voor het team van Ronald/Roland met een gemiddelde teamscore van 28,33 Stableford punten, gevolgd door team Beat met 27,88 Stableford punten op de derde plaats.
Volledigheidshalve was plaats vier weggelegd voor het team van Bram, met een gemiddelde teamscore van 27,14 Stableford punten, voor het team van Peter en Ad met 26,86 Stableford punten.  

Na afloop van het golfgebeuren was het tijd voor de inmiddels ook gebruikelijke afsluiting : de BBQ. Dit jaar voor het eerst verzorgd door de nieuwe horeca- en baaneigenaren Up Events. Zonder hun steun en die van onze eigen vereniging, de ‘oude’ Golfbaan eigenaren Gerhard en Friso en MP Installatietechniek uit Naarden was deze dag en op deze schaal niet mogelijk geweest. Hartelijk dank allemaal voor jullie (geldelijke) ondersteuning!
Voor de persoonlijke verslagen van de individuele winnares en winnaar verwijs ik je nog naar onderstaande.


Fred Looijer Cup 2024 weer gespeeld !

Zaterdag 8 juni was het weer zover. Het weer was redelijk, het was tenminste droog en dat is tegenwoordig al heel wat. Mijn flightgenoten waren Adrie de Wit en Evert Strating. Het was een zeer gezellige middag met de heren. Dat kwam mijn spel ten goede. Natuurlijk probeer je tijdens zo’n wedstrijd voor je team te spelen, want we wilden natuurlijk als team ook winnen. Helaas is dat ons niet gelukt, des te leuker was het dat ik bij de dames de eerste prijs won. Blij met de cadeaubon van de golfshop. Na de prijsuitreiking konden wij genieten van een prima buffet. Al met al kijk ik terug op een gezellige dag met mooi resultaten.

Hermi de Rijk


Bespiegelingen van een 'winnaar'

App bericht: “Peter, kun jij een kort verslagje maken van jouw belevenis als winnaar van de Fred Looijer Cup?”
“Natuurlijk Hans, eind van de dag heb je het binnen.”

De Fred Looijer Cup; tot voor kort wist ik niet eens van het bestaan, laat staan waar deze beker voor stond. Maar toen Hans mij hiervoor uitnodigde en een toelichting gaf en ook nog eens meldde dat er na afloop een BBQ zou zijn, was ik natuurlijk zeer gemotiveerd mee te doen. Echter dat ik mij toch niet voldoende had voorbereid bleek al vóór het goed en wel begonnen was. Iedereen keurig in Golfvereniging Weesp polo, behalve ik! Totaal niet aan gedacht.

Maar wat een leuke en gezellige middag was het. De leden van de verschillende voorjaarscompetitieploegen (leuk woord voor Scrabble/Wordfeud) waren allemaal verdeeld over verschillende flights.
En weer niet bekend met deze cup was ik in de veronderstelling dat de gemiddelde Stableford per flight berekend zou worden. Nee, Peter het gaat om de gemiddelde Stableford van de verschillende competitieploegen. Maar wat maakt mij dat allemaal uit. Ik vond het een fantastische dag; het was droog, zeker niet te warm, ik had een heel gezellige flight die elkaar tot grote hoogte dreef, de baan lag er prima bij, ik denk voor het eerst geen enkele bal kwijt geraakt gedurende de hele ronde, en als kers op de taart/heerlijke dag ook nog eens een uitgebreide BBQ.

Oh ja, en onze ploeg en ikzelf hadden ook nog eens gewonnen, maar eigenlijk vind ik dat een beetje bijzaak (kan ik nu natuurlijk heel stoer opschrijven).
Terugkijkend: ik vind de combi 18 holes golfen in een wedstrijdvorm met na afloop een lekkere uitgebreide maaltijd waarbij iedereen gezellig blijft hangen heel erg leuk. Misschien vaker zoiets doen, bijvoorbeeld de laatste vrijdagavond van de maand?
Want ik blijf buiten spelen leuk vinden!

Peter Janneman

Bekijk het fotoverslag

 


Geplaatst op: 11-06-2024

© 2024 Golfvereniging Weesp | Disclaimer