Strokeplay Kampioenschap 2023

Onder een stralende zon is zaterdag 17 juni het Strokeplay Kampioenschap gespeeld. 18 heren en 2 dames hadden zich aangemeld voor 2 rondes golf. Oorspronkelijk zou de wedstrijd op zaterdag en zondag gespeeld worden maar door het lage aantal deelnemers is besloten om beide rondes op een dag te spelen, en ik moet zeggen, dat was best fijn!

In de eerste ronde waren de deelnemers qua handicap enigszins door elkaar gehusseld en werd er gestart vanaf hole 1. Om 10 uur ging de eerste groep van start, even na half 11 de laatste. Er werd door alle spelers goed gespeeld. Er waren aardig wat birdies, een paar chip-ins maar ook waterballen, out of bounds-ballen en bunkers kwamen langs. Na de eerste ronde werden de scores opgenomen en werd door wedstrijdleider Henk Steffens de indeling voor de tweede ronde bekend gemaakt. Niet alleen hadden Sander Rensen en ondergetekende een ronde van 63 weten te spelen, maar eigenlijk had iedereen goed gespeeld.

Tweede ronde
De finale ronde startte om 14.00 uur. Aangezien de schrijver van het verhaal net als Sander Rensen de laagste score (strokes) hadden, speelden wij samen in de laatste flight. Dat ging op zich goed tot hole 5, waarbij 2 ballen het veld verlieten. Zo sta je gelijk, zo sta je 4 slagen achter. De daaropvolgende holes konden er nog 2 slagen van af geknabbeld worden maar op hole 15 eindigde mijn bal ergens links op de fairway van 16, gevolgd door een lage chip onder de bomen de bunker in. 2 bunkerslagen en een prima afslag van Sander vlak voor de green, eindigde mijn kansen op een plek op het bord met strokeplay winaars. Sander wist zijn ronde zonder kleerscheuren te voltooien in een prachtig rondje 62 en wist op overtuigende wijze zijn titel te prolongeren. Ikzelf eindigde met een ronde 68 op de 2e plaats en Erik Hansma werd 3e met 133 slagen. Bij de dames wist Monica Leijten, die al in de eerste ronde meer dan genoeg slagen voor lag op Tiny Scholten, ook haar titel te prolongeren.

Omdat het strokeplay betrof met een beperkt aantal deelnemers, was er dit jaar geen handicap verrekening voor de hogere handicappers maar er zouden bij voldoende deelnemers ook prijzen zijn voor de beste stablefordscore. Helaas was dit dus niet geval... met 20 deelnemers was dit geen optie... Tijdens de prijsuitreiking wachtte niet alleen een heerlijk verfrissend glas maar ook de klassieke bitterbal van de Brasserie.

Het Strokeplay Kampioenschap is een wedstrijd waar het echter niet alleen gaat om de beste speler. Natuurlijk vindt bovenin een strijd plaats om de beste plek, maar met voldoende deelnemers is ook de Stableford wedstrijd een erg leuke wedstrijd om aan mee te doen. Een goed rondje, dat lukt meestal wel, maar wie is in staat om ook de tweede ronde net zo goed, of nog beter dan de eerste te lopen? Bovendien, degene die een goede eerste ronde gelopen heeft, wellicht heeft die z'n kruit wel verschoten en maakt de speler met een goede conditie, of een speler die speelt als een diesel wel meer kans als het om twee rondes gaat.

Kortom, 2 rondes golf op en dag geeft een andere dynamiek dan een enkele ronde. En als je denkt, twee rondes op een dag gaat me niet lukken? Bedenk dan dat als je op een grote baan loopt, je meer afstand aflegt dan in 2 rondjes 18 hoiles op Weesp. Bovendien spelen alle golfers die dag twee rondes en erg gezellig is, zowel in de pauze als achteraf op het terras.

Kortom, het Strokeplay Kampioenschap is een erg leuke wedstrijd met zijn eigen dynamiek. De wedstrijd is geschikt voor spelers met zowel een hoge als een lage handicap. Mocht je twijfelen of je volgend jaar mee wilt doen? Niet twijfelen, gewoon doen!