Smeerwortel

Lopend over onze golfbaan kom je de prachtigste bloemen tegen. Tussen hole vier en vijf staan van die prachtige bloemen: de paarse en de room-witte smeerwortel. Ga je zoeken naar wetenswaardigheden van deze plant dan val je van de ene verbazing in de andere.
Eerst iets over de naam: smeerwortel bevat vrij veel slijmstoffen, waardoor de papjes die van de wortel gemaakt worden, er erg slijmerig uitzien.

Geneesmiddel
De smeerwortel is een geneeskrachtige plant met een lange traditie. Oude Griekse bronnen maakten al melding van een gunstige invloed op onder meer de heling van wonden. Al zo'n 20 eeuwen voor Christus had de plant de goede reputatie dat ze beenbreuken en wondranden weer aaneen kon laten groeien. Daarom werd smeerwortel ook wel heelbeen of heelwortel genoemd. Preparaten van de smeerwortel werden ook gebruikt bij chronische aandoeningen van gewrichten en ontstoken spataders.

Tips voor moestuinierders
Voor mensen met een moestuin: waar smeerwortel groeit, groeit niets anders. Smeerwortel vormt een perfecte barrière en kan langs bedden en paden geplant worden om onkruid tegen te houden
De bladeren zijn een uitstekende toevoeging aan de compost. Ze werken als activator en zorgen dat de composthoop sneller start met zijn opwarming en verwerking.
Smeerwortel is belangrijk voor nuttige insecten. De bloemen trekken vooral bijen maar ook andere bestuivers aan.

Wetenswaardigheden
De roomkleurige variant komt in Engeland veel vaker voor dan bij ons. In het wild kom je beide kleuren niet vaak tegen. Bij hole 4 staan ze door elkaar!
De wortel gebruikt als reisamulet. Een stukje van de wortel verpakt in elk stuk van je bagage zou die tegen diefstal beschermen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Kijk zelf eens op internet en u zult zich net als ik afvragen: waarom heb ik geen smeerwortel in mijn tuin? Die gaat er nu zeker komen.

Wil van Horssen


Geplaatst op: 07-05-2015

© 2024 Golfvereniging Weesp | Disclaimer