Verslagen OJC 2017

Inhaalfinale 21 oktober

Het was wat laat in het seizoen maar op 21 oktober kon de OJC dan toch haar jaarfinale spelen. Door echte regenpech hadden we de wedstrijden in september en begin oktober moeten afzeggen. Met het zicht op verslechterende weersomstandigheden waren we genoodzaakt om deze keer naar een andere baan uit te wijken. Immers: de prijzen met daarop 2017 waren al gegraveerd en om nog een keer een restaurantreservering voor meer dan 20 man op het laatste moment te moeten annuleren…

Dus werd het een OJC Mini Getaway in Abcoude met 23 deelnemers aan de start. Gewapend met paraplu’s want het weer zag er ook voor dit weekend niet best uit. Maar we hadden blijkbaar nog iets te goed van onze weergoden: het werd een heerlijke en vrij zonnige middag. Alleen de laatste flight werd op hun laatste hole getroffen door een toch nog vrij forse regenbui.

Als eerste werd gestreden om de dagprijzen. Birdies waren schaars en werden alleen geslagen door Frans en Teri. We hadden een longest op de laatste hole (wie uitgeput aan de finish kwam had daar dus sowieso weinig kans op) maar die werden knap geslagen door Walter en Tineke. En Bram, ja die slaat zijn neary’s blijkbaar alleen op A-banen. Hij deed dat al in Assen en nu ook in Abcoude. Bubbels voor de beste strokeplayer gingen met Frans mee. Hij wist alles af te ronden in 85 slagen (maar eervolle vermeldingen voor Barry met 86 en Ad met 88).

We hebben een mooie sponsorprijs gehad in 2017: het boekje “Mentaal Golfen”. Wie dit goed doorleest gaat het de volgende keer vast beter doen. Martijn kan het de komende winter eens lekker gaan lezen.

En een andere mooier sponsorprijs is natuurlijk de ‘help-de-nummer-11-de-top-10-in prijs’: een privéles van onze golfschool. Tjerk, Shirley gaat een afspraak met je maken!

Dan de toppers van deze dag:

Richard Bekenkamp (35 stableford)
Frans Post (33 stableford)
Ad de Rijk (32 stableford)

Ook Leo en Paul haalden de eindstreep met 32 punten maar de laagste handicapper pakte hier de prijs.

En dan de jaarfinale. Drie kampioenen te huldigen en om te beginnen was dat de birdiekampioen. Eigenlijk een prijs die Peter al niet meer kon ontgaan, want met 3 geslagen birdies tijdens de wedstrijd in juli stond hij er al best lekker voor. Zeker omdat er in april ook al een gemaakt had. Met vier birdies in 2017 was het vogeltje voor hem.

Champagne voor de beste strokeplayer! Walter draaide al een tijdje mee in de top van het klassement en liet zich deze prijs niet meer ontnemen.

En dan het moment natuurlijk waar het allemaal om draait. Het felbegeerde ballenkabinet! Wie mag het dit jaar pontificaal in de woonkamer neerzetten? Het was een meer dan close finish met ook nog een gedeelde eerste plaats. Omdat het te donker was voor een play off (zoals vorig jaar) heeft de laagste handicapper gewonnen.

Bijna tweede:   Walter de Vos

Net geen winnaar: Gert Weijman

Jaarkampioen 2017: Leo Smeekes

 

Leo, van harte. We voegen het balletje met jouw naam er op er aan toe en dan komt het snel jouw kant op. En we bedanken Maurice van DSS voor de mooie prijzen die hij ons beschikbaar heeft gesteld.

Na de prijsuitreiking volgde het diner. Dankzij hoofdsponsor About Payrolling kon iedereen daar kosteloos van genieten. En aangezien deze fijne sponsor ons kon laten weten dat we ook volgend jaar weer op support kunnen rekenen, knopen wij er met plezier ook nog een jaar aan vast. Volgend jaar: tien jaar OJC, we kijken er naar uit!!

Fijne kerst.

Henk & Astrid

 

Volle baan op 12 augustus

Midden in de zomer was het deelnemersaantal van de OJC iets lager dan gebruikelijk. We gingen zaterdag met 24 spelers de baan in en toch was het vol.

Hoe dat kan? Al een paar jaar hadden we de wens om een keer als wedstrijdvorm een ‘grote baan’  te spelen in Weesp. In plaats van twee keer 9 speelden we drie keer 6 holes. Dat betekende echter wel dat er niet meer dan 24 m/v de baan in konden en vandaag was het dan eindelijk zo ver! Precies het juiste aantal deelnemers voor 6 flights van vier. 

De route was van teebox 1 naar hole 2 (220 meter), dan hole 12, vervolgens vanaf een losse mat voor de sloot bij 4 naar de green van 5 (195 meter), hole 6, 17 en 9. En dat dus drie keer.

Normaal is de lengte van onze baan 2328 meter (2294 voor de dames) en is de par 55. Nu liepen we allemaal 3174 meter en had de baan een par van 57 voor de heren en 63 voor de dames.

Vooruitstrevend als de OJC is, hebben wij al jaren een genderneutrale neary. Die stond vandaag op 12 en logischerwijs kreeg iedereen drie pogingen om daar de green te halen. Wat nog niet zo makkelijk bleek. Jeroen echter, sloeg al bij zijn allereerste afslag redelijk dicht bij de vlag en kon de neary plaatsen. Niemand die het kon verbeteren. Dachten we. Tot Erik op zijn 1-na-laatste hole het balletje toch wat dichterbij wist te plaatsen en de prijs te pakken had.

Zonder de traditionele kansrijke holes voor birdies (2, 4 en 7) was het vandaag wat lastiger om de hole in twee slagen te halen. Toch lukte het Gert, Richard, Aloys, Johan en Erik. Roderick wist op 6 en 9 beiden een birdie te halen. Hij neemt daarmee gelijk de tussenstand in het birdieklassement over van Peter, die vandaag verstek moest laten gaan.

Het bleef droog, het was eigenlijk perfect golfweer. Anders dan de voorspellingen deden vermoeden. Pas toen iedereen net op het terras zat en de bittergarnituren waren afgeleverd en de eerste drankjes waren ingeschonken (beiden met dank aan hoofdsponsor About Payrolling), begon het te regenen. Dus snel die tent in - wat is het toch een waardevol onderkomen - om daar verder te prijsuitreiking te doen. En die was als volgt:

Het boekje ‘mentale training’ was vandaag voor de man die zo lang de neary in bezit leek te hebben: Jeroen. De bubbels voor de beste strokeplayer waren niet voor de beste van vandaag. Dat was Roderick met 62 slagen maar die had de fles al eens eerder in ontvangst mogen nemen. Dat gold overigens ook voor de nummer 2 Erik (76 slagen) en dus schoof de fles door naar de opvolgende speler en met 80 slagen was dat Frans.

Die zat overigens goed in de prijzen want hij behaalde ook de begeerde 11e prijs die altijd goed is voor een privéles, aangeboden door de Golfschool. Op naar een plek in de top tien Frans!

En dan de top drie van de dag.

Marian eindigde als derde met 29 punten.

De winnaars van de eerste en tweede plaats speelden beiden 31 punten bij elkaar. Astrid werd daarmee tweede want Roderick bleek een betere handicap te hebben. Hij werd dus winnaar van de dag en nam een mooie buffel mee naar huis. Roderick, gefeliciteerd!!!

Aan de leiding in het jaarklassement staat nog steeds Erik. Maar Walter zit hem op de hielen. Ook Frans & Leo, Jacques en Gert hebben de jacht geopend. De volgende wedstrijden worden dan ook extra interessant want daarna mogen de slechtste resultaten weggestreept worden (voor wie er al vier gespeeld heeft).

Die twee wedstrijden staan al open voor inschrijving: 9 september en 7 oktober. Mis ze niet!

Tot golfs!

 

Henk Rozendaal

Astrid Bonefaas

 

Strokeplay met par kado (8 juli)

Op 8 juli konden we 30 spelers ontvangen voor onze 3e wedstrijd. Na de tweedaagse in Assen, weer terug op de vertrouwde baan in Weesp.

Het noemen van Assen is nog wel even belangrijk want daar had team blauw de teamprijs gewonnen, een mental training voorafgaand aan de volgende wedstrijd. Dus nu! Negen gelukkigen konden een uurtje eerder komen om te leren hoe je niet alleen je technische golfvaardigheden in kan zetten maar ook je mentale gesteldheid op het spel kan richten. We gaan het hier niet verder uitleggen maar het was erg leuk en bij interesse: bel Tjerk!

De spelvorm van vandaag: strokeplay met aftrek van ¾ van je playing handicap. En als bonus mocht je van je slechtste hole een par maken. Hadden de dames even pech vandaag! Hun playing handicap was een paar dagen geleden net aangepast (waarschijnlijk had een van de heren snel even de NGF gebeld) waardoor zij – na anderhalf jaar fluitend rondjes te hebben gelopen – weer flink aan de bak moesten!

De baan in! Dan weer wel wind, dan weer geen wind, zon, bewolkt, benauwd, drie druppels regen en weer zon. Afwisselend weer levert blijkbaar ook afwisselend spel op. Links hoorde je luidkeels FORE en rechts het gejuich om een mooie birdie.

Na een kleine rectificatie van de Getaway, wat Bram nog een bierpakket opleverde, was het tijd voor de prijzen. Hans en Tim, elk een birdie. Frans en Roy maar liefst twee en birdieking van de dag was Peter die er maar liefst 3 maakte. De neary op 7/16 werd als eerste geslagen door Erik maar niet veel later legde Barry hem met een mooie slag onoverwinnelijk dicht bij de vlag.

De strokeplay was een strijd tussen vooral Tjerk, Hans en Erik. Zij eindigden met 63, 61 en 60 slagen bruto. De roze bubbels blijven nog even in de prijzenkist, de Spritebubbels zijn met Erik meegegaan.

Het boekje Mentaal Golfen is een zinvolle prijs voor de nummer 1 na laatst. Dat was duidelijk zichtbaar want Aljo en Gert hadden het beiden uitgelezen en eindigden respectievelijk op een 6e en 4e plaats. Roland stopt het nu tussen zijn vakantielectuur en zal ons een volgende keer laten zien wat hij bereikt heeft!

Een privéles van een half uur is altijd onze mooie 11e prijs, beschikbaar gesteld door de Golfschool. En als je met drie birdies toch net niet in de top 10 eindigt dan kan zo’n lesje waarschijnlijk best nuttig zijn. Peter gaat de afspraak met Tjerk maken!

En dan de top 3. Jacques liep een heel lekker rondje en eindigde op de 3e plaats met 56 punten. Erik werd 2e met 55 punten en gaat aan de leiding in het tussenklassement.

En winnaar van de dag was Hans die een mooie kardinaalvogel als headcover won. Alle tussenstanden voor de jaarcompetitie vind je achter de button scorebord.

Direct na de prijsuitreiking stond de pizzaman op de stoep en dankzij onze sponsor About Payrolling kon iedereen genieten van een paar lekkere punten pizza. Waarvoor dank!

Onze volgende wedstrijd is op 12 augustus. In de week dat het alweer 1 jaar geleden is dat het hek ineens op slot zat. Wees erbij, schrijf je nu gelijk hier in of mail naar ojcgolf@hotmail.nl.

 

Astrid Bonefaas

Henk Rozendaal

 

 

OJC ON TOUR (3 & 4 juni)

Half mei viel hij bij iedereen op de deurmat: de jaarlijkse GVG (Getaway Voorpret Gids) met daarin de locatie van dit jaar: DGCC, vlakbij Assen, en de teamverdeling voor dit tweedaagse uitje. De teams rood en blauw, 24 spelers in totaal, zouden de golfstrijd aangaan tijdens het Pinksterweekend.

Niet iedereen kon wachten tot zaterdag, dus op vrijdag arriveerde de meerderheid al. Tien spelers liepen gelijk op die lekkere zonnige dag ook maar vast 18 holes om een beetje in te komen.

Op zaterdag arriveerde de rest en tijdens de koffie was het weer het belangrijkste onderwerp want hevige regen –en onweersbuien werden voorspeld. Alle weerapps werden vergeleken en bekeken, de plu’s en regenpakken gingen de tassen in. Evenals de lunchpakketten en de lekkernijen van sponsor Arla.

Om twaalf uur konden de eerste rode en blauwe spelers van start op deze mooie baan. Strokeplay met aftrek van je handicap was de spelvorm. Na ruim vier uur slaan, harken, vissen, putjes maken of net missen, ballen zoeken en ook hele mooie ballen slaan én na ongeveer 38 druppels regen in totaal, pufte iedereen neer op het terras. De balans van die eerste dag was dat twee blauwen (Lilian en Teri) een hele mooie score van 71 hadden gelopen maar dat het toch team rood was die de leiding had genomen: 943 punten voor rood en 951 voor blauw. Birdies voor Henk en Teri, de longest voor Jan en Astrid en de neary was voor Bram, de dames haalden de green van Wit2 niet. De prijs voor de beste strokeplayer werd ook uitgereikt: Tjerk had zich niet in het zweet gegolfd en liep in easy 76 slagen van begin tot eind en mocht de roze bubbels in ontvangst nemen.

Tijd om even te douchen en daarna te eten. Het bleef nog lang onrustig in Zeijerveen…

Op zondag was iedereen weer redelijk fris present voor ronde twee. Stableford vandaag en als je die uitslag dan aftrok van je saldo van zaterdag, dan had je je einduitslag. Er waren een paar goede uitschieters die hun handicap wisten te verbeteren! Leo en Bart liepen 37 punten, Walter 39 en Jan had wel een hele goede dag met maar liefst 42 punten.

Twee keer zoveel birdies als op zaterdag: van team blauw Tjerk en Johan en ook twee bij team rood: Frans en Jan. Vandaag werd de neary door zowel dames als heren geslagen: Astrid en Jan. De twee prijzen van de longest gingen beiden naar team blauw: Astrid en Tjerk haalden die binnen.

Tijd voor de einduitslag! Individueel kreeg Marian een zak klavertjes voor het geluk en Aljo het boekje ‘mentaal golfen’. De 11e prijs is een privéles en de traditionele help-de-nummer-11-de-top-10-in-prijs, een prijs die gesponsord wordt door de Golfschool. Deze prijs werd gewonnen, of u het gelooft of niet… door Tjerk! Hopelijk heeft Roderick nog een plekje in zijn agenda.

Omdat op zaterdag de damesneary niet werd geslagen, waren er 4 individuele prijzen in plaats van drie. De gelukkige nummer vier die hierdoor in de prijzen viel was Frans van team rood met een eindscore van 38 punten. Johan, team blauw, werd derde met 37 punten. De nummers 1 en 2 kwamen ook uit team rood: Jan met 36 punten en de OJC Getaway wisseltrofee komt een jaar lang op de schouw van Bart te staan, proficiat!!!

Drie van de vier prijswinnaars kwamen weliswaar uit team rood maar toch was het team blauw wat met de overall overwinning aan de haal ging. Rood eindigde op 598 punten en blauw met 590.  Het winnende team krijgt op 8 juli, voorafgaand aan de OJC wedstrijd van die dag, een uur mentale training zodat zij zo optimaal mogelijk de baan ingaan.

Deelnemers, het was een fantastisch weekend! Fijn dat jullie er allemaal bij waren en we zien jullie graag op 8 juli weer terug in Weesp (met natuurlijk vele anderen). Klik hier om gelijk in te schrijven!

 

Links golf in Weesp (15 april)

Ja de eerste OJC-wedstrijd van het jaar was een echte uitdaging door de wind. Het was voor vandaag omgetoverd tot een echte Links.

Toch iedereen was opgetogen door het droge weer. 'Veel beter dan voorspeld!' is wat je veel hoorde bij de inschrijving van de 36 deelnemers. Niet iedereen had door dat de wind best wel eens een spelbreker zou kunnen worden. Na de inschrijvingen en de persoonlijke begroetingen werd iedereen op de hoogte gebracht van de flightindeling en de spelvorm.

Astrid en Henk hadden voor de eerste wedstrijd de lat niet zo hoog gelegd. Maar het was wel een zeer serieuze wedstrijd: stableford in team verband.
De flightindeling is gelijk aan de kansen van de dag. Want samen mag je de stableford punten bij elkaar optellen als flight. En dan hopen op een goede teamscore.
Iedereen zou punten winnen en zelfs niet eens minder dan 28 punten.

Een uitleg
Dit seizoen zijn het aantal punten afhankelijk van het aantal deelnemers. Zijn er 36 dan krijgt de winnaar van de dag 36 punten. En degene die de rest voor zich laat, krijgt 1 punt. Op deze manier krijgt iedereen die meedoet minstens 1 punt voor de jaarcompetitie. En aangezien er 9 flights zijn, zal niemand minder dan 28 punten verdienen. Als dit geen lekker begin is dan weet ik het ook niet meer.

Sommige teams hadden zelfs professionals in de flight. De pro’s van golfschool Weesp deden gezellig mee! Roderick en Tjerk zijn altijd welkom! Tenminste als er plek is natuurlijk. Want woensdag stond het aantal nog op 32 en op zaterdagochtend heeft de laatste zich nog aangemeld en is het een volle bak geworden.
Wij zijn er super blij mee dat er zoveel golfers zijn die de uitdaging ook dit jaar weer aandurven. En niet alleen oude OJC-ers, nee, er zijn ook nieuwe OJC-ers te verwelkomen.

De wedstrijd
Over de wedstrijd zelf is natuurlijk altijd teveel te vermelden. In mijn flight heb ik gevraagd om voor iedere bogey een par te noteren. Achteraf gezien zijn we dit vergeten te doen. Maar we hebben wel op één gestaan. Iedereen heeft natuurlijk op één gestaan. Omdat 18 holes over 18 holes wordt gespeeld.
Door de wind moest iedereen rekening houden met 1 of 2 clubs verschil. Wind tegen 2 clubs meer en wind mee, 1 club minder. Met de wind van links of van rechts is het een ander verhaal.
De neary stond op de green van 8 en17. Dit bleek voor velen lastig maar er was natuurlijk Vincent. Hij legde de bal als leary op hole 17 op 18 centimeter. 

Score
De beste score ging naar het team met Hans Schouten, Hermi de Rijk, Peter Roest en Tineke Wentink. Samen hadden ze 126 punten. Zij wonnen een Weesper likeur en cadeaubon bij Overmars.

Tweede werden Tjerk van der Horst, Jan Molegraaf, Aljo de Bruin en Leo Smeekes. Zij wonnen ieder een Paasbrood, gesponsord door Bakker Jeroen (Kortenhoef en Hilversumse Meent)

Birdies waren er ook! 3 stuks voor Roderick, 2 voor Vincent, 1 birdie voor Barry, Henk, Jan, Peter, Bram, Erik en Richard.

De slagvaardigheid is gewonnen door Roderick met 57 slagen. Een echte links speler die met rechts speelt. De bubbelfles was voor hem.
De 11e plaats is een gesponsorde prijs van de golfschool. Walter heeft recht op een privéles van 30 minuten en krijgt ook nog een clinic voor alle 11e prijs winnaars.

Volgende wedstrijd is de Getaway. Deze gaat gespeeld worden op de DGCC Assen.

Met OJC-groeten,
 
Henk en Astrid

OJC

© 2021 Golfvereniging Weesp | Disclaimer