Strokeplay Clubkampioenschap

Zoals Ad de Rijk al in zijn toespraakje bij de prijsuitreiking memoreerde was het Strokeplay Clubkampioenschap met twee dagen zonovergoten weer voorzien van een belangrijk element in de beleving en daarmee ook de scores. Er werd gestart door in totaal 26 deelneemsters/deelnemers in 3 verschillende categorieën. Lage handicap (tot max. Hcp. 17,0), hoge handicap (vanaf Hcp. 17,1 en hoger) en de categorie Dames.

Het werd goed, beter en best...
Om met 'goed' te beginnen. Bij de hoge handicappers was Peter Ritsma een stabiele factor met op beide dagen een score van 67 slagen een glorieus winnaar. Hij was daarmee 6 slagen beter dan zijn belagers Ad de Rijk (72 en 68) en Ronald Janzee (68 en 72). Beiden brachten een score van 140 slagen binnen over 2 dagen. Op basis van handicap greep Ronald (24.1) het zilver en Ad (19.6) moest genoegen nemen met het brons. 

Het kan nog 'beter' want bij de dames stak Monica Leijten er met kop en schouders bovenuit. Met haar totaal score over het hele weekend van 132 slagen (een degelijke 69 op de zaterdag en een werkelijk sublieme 63 op de afsluitende zondag) was zij deze jaargang oppermachtig. Toen de rook van het slagveld was opgetrokken bleek de voorsprong op Tiny Scholten, de nummer 2, opgelopen te zijn tot 20 slagen (een voor Tiny’s doen teleurstellende 83 op de zaterdag, gevolgd door een goed herstel van 69 als afsluiting op de zondag). Astrid Drenth legde in dit geweld beslag op de 3e prijs met twee regelmatige scores van 80 en 83 slagen, wat een einduitslag voor haar opleverde van 163 slagen over het hele weekend.

Dan komen we tenslotte bij 'best'. Bij de lage handicappers leek na de eerste dag Bas Overwater over de beste papieren te beschikken met een solide score van 61 slagen, gevolgd door eerdere winnaar Sander Rensen met 63 slagen en onze horecaman Jos Mooij met 64 slagen. Op gepaste afstand, maar zeker nog niet kansloos, waren Joost Leijten (67) en het duo Hans Schouten en Sjoerd Bron (beiden 68 slagen) de mannen op het vinkentouw.
Zondag ontspon zich in de laatste flight van de dag een interessante strijd. Met Joost Leijten als vierde man in deze flight moest Jos als eerste afhaken. Hij eindigde, op basis van zijn lagere handicap, uiteindelijk als 4e met 135 slagen.
Met hetzelfde aantal slagen werd hij geklopt door Joost, die met een degelijke 67 op zaterdag en zijn iets mindere 68 op de slotdag, de 3e prijs veiligstelde.
Een voor Bas teleurstellende ronde van 71 slagen op de slotdag resulteerde in een totaal score van 129 slagen en een 2e plaats. Dit gaf Sander de gelegenheid om met de laagste ronde van het hele veld (62) sterk te finishen en de zege met 125 slagen veilig te stellen. 

Mochten de cijfertjes je nog niet voor de ogen duizelen, dan volgen er hier nog een paar
In totaal werden er het weekend 22 birdies geslagen, 3 bij de dames en 19 bij de heren.
1 dame sloeg 2 birdies (Tiny Scholten) en 3 heren deden hetzelfde (Sander Rensen, Bas Overwater en Ad de Rijk).
Vermeldenswaardig is nog dat Peter Ritsma, als winnaar bij de hoge handicappers, met zijn score van 134 overall, in de uitslag de 4e plaats zou hebben veroverd.
Nog beter deed Monica het bij de dames, die met haar 132 slagen overall de 3e plek zou hebben veiliggesteld. Misschien stof om over na te denken in de Wedstrijdcommissie m.b.t. de indeling bij de volgende editie in 2023.

Hans van Santen
Wedstrijdleiding

 Verslag winnaar Heren
Het was weer zover, de jaarlijkse strijd om de meest gewilde titel strokeplay kampioen. Helaas viel het aantal deelnemers tegen terwijl er toch werd gestreden bij de hoge- en lage handicappers, iets waardoor er ook juist meer mensen naar het tweedaags evenement zouden moeten komen.

Evengoed stond de crème de la crème te trappelen om zaterdag van start te gaan met gepoetste schoenen en genoeg ballen voor een weekendje topgolf. Henk Steffens was uiteraard namens de vereniging degene die de flights op hole 1 mocht wegsturen waarna het losging, de baan lag er prima bij  en het weer was fantastisch met een verraderlijke wind die al slachtoffers maakte op hole 1. Mijn flight met Jos Mooij, Joost Leijten en de voorzitter Hans Schouten begonnen sterk aan de ronde en uiteindelijk werden redelijke scores ingeleverd bij de Wedstrijdcommissie wat leidde tot een tussenstand met op de eerste plaats Bas Overwater 61, daarna ondergetekende 63, Jos Mooij 64, Joost Leijten 67.

De voorzitter moest hierna nog even 200 km fietsen op circuit Zandvoort maar beloofde door te trappen en er zondagmorgen weer te zijn om de holes te steken, petje af.

Zondagmorgen lekker ontbijtje daarna op tijd weer naar drivingrange om de stramme spiertjes weer wakker te krijgen. Vandaag drieballen in plaats van de gebruikelijke vierballen. een finale flight met Jos en Bas en 3 slagen goedmaken voor de winst, (pfff) het werd een taaie wedstrijd waar naar 9 holes nog niets beslist was. Wel had ik de achterstand verkleind naar 1 slag op Bas, Jos had wat problemen met de putter (op de vers gemaaide greens, daarvoor nog dank) waar die van mij het steeds beter ging doen. Op hole 12 ging mijn eerste bal eruit maar kon toch nog knap een 4 maken ik verloor daar geen slag ten opzichte van Bas, die vervolgens op 14 hetzelfde kunstje deed maar wel 1 slag inleverde tegen mijn score. Met goed spel en fantastische putts kon ik Bas en Jos van mij af houden na 18 holes.

Aandacht voor de prestaties van Joost en Monica Leijten die allebei fantastisch hebben gespeeld met Joost op de derde plaats bij de lage handicappers en Monica de winst bij de Dames pakte, maar ook een slag minder had dan Joost. Ook Peter Ritsma die bij de hoge handicappers de beste was met een goede score, gefeliciteerd!

Graag wil ik hierbij iedereen bedanken die ik misschien vergeet in dit summiere verslag en goed dat jullie er allemaal waren. Ik hoop dat volgend jaar meer golfers meedoen aan het Strokeplay Kampioenschap 2023.

Tot volgend jaar maar weer.

Sander Rensen
 


Verslag winnaar Dames
In het weekend van zaterdag 11 juni en zondag 12 juni is het jaarlijkse Clubkampioenschap Strokeplay gespeeld. Deze meerdaagse wedstrijd kan met recht een clubkampioenschap genoemd worden. Want nu komt het erop aan wie van de leden er in de minste slagen over 36 holes, weliswaar verdeeld over twee dagen, het balletje in de hole krijgt. Serieus golfspel, maar daarnaast plezier en genieten van de mooie ballen die je flightgenoten slaan! Helaas waren er dit jaar maar 27 deelnemers...

Flightgenoten
Op zaterdag mocht ik in gezelschap van Tiny Scholten, Astrid Drenth en Bas Overwater een poging wagen. De weercondities waren perfect: volop zon met een heerlijk wind die goed Course Management noodzakelijk maakte: ‘clubje meer of minder?’ Een ontspannen ronde met mooie afslagen en goed geplaatste ballen op de green. Met het weer van de afgelopen dagen, zon afgewisseld met buien, was de baan prima om te spelen. De fairways en greens waren gemaaid waardoor je de ballen beter kon ‘plaatsen’. Heerlijk om te spelen. En wat is er leuker om te zien hoe Bas, tot tweemaal toe, de hole in 2 slagen wist af te maken. Op naar de zondag!

Beslissende dag
Het mooie van een meerdaagse wedstrijd is de ‘vorm van de dag’. Hoe zal het vandaag gaan? Op zondag in de flight met Ad de Rijk en Hans van Santen. Wederom perfect golfweer maar de wind was aangetrokken tot een kracht 3 tot 4. Op hole 6 en 8 kon dit in je voordeel werken met de wind in de rug. Maar elk ‘voordeel heb z’n nadeel’: op hole 3 was het alle hens aan dek! Gelukkig bleven alle ballen binnenboord. De greens waren nogmaals gemaaid waardoor bij een goed uitgemeten lijn de parren gemaakt konden worden! Ad had zelfs het talent om twee birdies achterelkaar te maken! Mooier kan je het niet maken… Zelf mocht ik ook een birdie noteren op hole 8 door een ‘goedgemikte’ chip. Deze dag zou ik wel eens in de prijzen kunnen vallen.

Dank aan mijn flightgenoten en aan de wedstrijdleiding die alles weer in goede banen heeft geleid. Ik heb weer genoten!

Monica Leijten

Bekijk de foto's


Geplaatst op: 15-06-2022

© 2023 Golfvereniging Weesp | Disclaimer