De NGF-coördinator stelt zich voor

De NGF C-competitie 2022 gaat weer van start van 8 april tot en met 6 mei. Op de vrijdagen wordt er door de teams van onze golfvereniging gespeeld tegen teams van andere verenigingen. Hans van Santen, de NGF-coördinator van de C-competitie stelt zich voor in deze rubriek.

Kun je in het kort de geschiedenis van de competitie bij Golfvereniging Weesp beschrijven?

Volgens de gegevens die ik van mijn voorganger Gerrit de Vries heb gekregen, staat op de rug van de map van voorgaande seizoenen het jaar 2011 als oudste C-competitie seizoen vermeld. Ik neem dus aan dat 2011 het eerste seizoen is geweest dat onze vereniging heeft deelgenomen aan deze voorjaarswedstrijd georganiseerd door de NGF. 
De grote animator om aan de C-competitie te gaan deelnemen is echter Fred Looijer geweest, getuige het jaarlijks terugkerende toernooi dat als afsluiting van het C-competitie seizoen naar hem is vernoemd. Fred is helaas al overleden. Ook weet ik dat Peter Jager vanaf 2012 tot en met het seizoen 2015 als NGF-coördinator heeft opgetreden en Gerrit de Vries van 2016 tot en met 2020. Ik heb het laatste seizoen 2020 met Gerrit meegelopen en daarna het coördinatorschap van hem overgenomen. Na 2 seizoenen droogzwemmen, door de coronaperikelen, wordt dit dus mijn eerste ‘echte’ seizoen als NGF coördinator.
Volgens diezelfde mappen heeft onze vereniging in 2015 voor het eerst met vijf teams aan de C-competitie meegedaan en in de daaraan voorafgaande jaren met maximaal vier teams. In 2016 gaf de vereniging eveneens met vijf teams 'acte de presence'. 2017 was een memorabel seizoen, want toen was onze home course Golfbaan De Hoge Dijk, dit i.v.m. het faillissement van het Golfcentrum. De seizoenen 2017, 2018 en 2019 werd er met vier teams gespeeld en vanaf 2020 tot en met dit seizoen hebben we weer vijf teams in de C-competitie.

Hoe ben je in de rol van NGF-coördinator gerold?

Doordat ik in 2017 zelf aan de C-competitie mee ging doen, in het team van Yvonne Tuin en Willem Demper, ben ik er eigenlijk langzaamaan ingerold. Na de verkoop van mijn onderneming in 2018 werd ik door Gerrit de Vries in 2019 benaderd om het stokje na vijf jaar van hem over te nemen. Hij vond dat ik wat om handen moest houden en er tijd genoeg voor had gekregen.

Kun je aangeven wat er allemaal bij komt kijken als coördinator?

Het nieuwe seizoen begint eigenlijk al na de Fred Looijer Cup van het dan gespeelde seizoen. Daar worden alweer de eerste mutaties in de teams duidelijk. In november krijg ik dan de vraag van de NGF om de opgave van het aantal teams voor het nieuwe seizoen door te geven. We hebben in de tussentijd dan al de eerste vergadering met de teamcaptains achter de rug i.v.m. de gemaakte afspraken met het bestuur (begroting), de horeca (ontvangst gastteams ’s morgens, eventuele lunch en de traditionele borrel met hapjes na afloop van thuiswedstrijd) en de baaneigenaren (greenfees). 
Voor het eerst dit jaar is begonnen om bijvoorbeeld de greenfee afspraken centraal via de voorzitters van zowel het bestuur als de wedstrijdcommissie met de baaneigenaren te laten lopen. De wedstrijdkalender legt, met bijna 100 evenementen, veel meer gewicht in de (onderhandelings)schaal dan alleen een C-competitie, Fred Looijer Cup en een (eventuele) Najaarscompetitie. 
In de maanden, december en januari worden de contouren van de teams dan definitiever en worden de speeldata door de NGF bekend gemaakt. Dan zorg ik er ook voor dat nieuwe aanwas voor de teams van de bestaande wachtlijst worden voorgedragen bij de teamcaptains. Dit jaar hebben er totaal vijf mutaties in de teams plaatsgevonden. Alle mutaties zijn door de teamcaptains zelf opgevuld. Eind januari/begin februari komt de NGF met de indeling van de poules en stuur ik de uitnodigingsbrieven aan de coördinatoren van alle poulegenoten van onze teams. Een poule bestaat uit minimaal vier en maximaal vijf teams. Rondom deze tijd, eind februari-begin maart, komen de uitnodigingsbrieven van onze poulegenoten binnen en die worden door mij met de teamcaptains gedeeld. Ik zorg er ook voor dat eventuele aanvullingen van de competitiekleding voor de teams worden besteld en geleverd. Dit jaar, maandagavond 14 maart, werd er voor het eerst een spelregelavond door Kees Eitjes (voorzitter Regel- & Handicapcommissie) en mij georganiseerd om alle veranderingen, aanpassingen nieuwtjes in de regelementen en spelregels te presenteren d.m.v. een PowerPoint presentatie. 
Half maart ontvang ik van de NGF de definitieve wedstrijdformulieren van de teams, deze moeten volledig ingevuld uiterlijk eind maart bij de NGF binnen zijn. Ook ontvang ik dan de inlogcodes voor de teamcaptains om hun basisspeelsters/spelers op te geven.

Speel je zelf ook mee in de competitie?

Zoals gezegd speel ikzelf sinds 2017 in het team van onze huidige teamcaptain Bram van der Burg.

In welke periode wordt de competitie gespeeld, en wat merkt de reguliere golfer op golfbaan Weesp ervan?

De eerste competitiedag is vrijdag 8 april, dan speelt Team 2 thuis en gaan de andere vier teams op bezoek bij hun poule-genoten. 15 april is de beurt aan Team 4 en 22 april aan Team 1-36 holes. Op vrijdag 29 april is Team 3 aan de beurt en op 6 mei is ons Team 1-18 holes de afsluitende gastheer. Al met al is de baan dus vanaf 8 april tot de eerste week van mei elke vrijdag van ’s morgens 10.00 tot ca. 15.00 uur het strijdtoneel van competitiegolf.

We hebben nu vijf teams die meedoen met de C-competitie. Is er voor de vereniging een limiet aan het aantal teams dat mee mag doen?

Vanuit de NGF is die er niet, maar vanuit de capaciteit van onze golfbaan wel. De competitie duurt vijf wedstrijden, waarbij je als gastvereniging op de eigen baan niet speelt. We kunnen dus maximaal vijf teams op onze baan ontvangen. Overigens is 13 mei nog een eventuele uitwijkdatum i.v.m. afgelastingen.

Als een verenigingslid volgend jaar mee wil doen wat is dan de procedure? En kan er dan gekozen worden voor een team?

Ieder betalend lid van de Golfvereniging Weesp kan zich via de Wedstrijdcommissie of mijn persoon inschrijven om mee te doen. Dit seizoen zijn de teams al volledig. Als er komend seizoen een plek vrij komt in een team dan wordt de naam, op volgorde van inschrijving, aan de teamcaptain doorgegeven. In overleg tussen de teamcaptain, de kandidaat speelster/speler en met medeweten van de NGF-coördinator wordt er een beslissing genomen.

Hoe kunnen leden van de vereniging de resultaten van de teams volgen? 

Vanaf 8 april zal er iedere week een verslag van één van de teamcaptains op de website verschijnen. De laatste drie weken hebben deze zich al in hetzelfde medium aan de overige verenigingsleden voorgesteld met antwoorden op dezelfde gestelde vragen.

Geplaatst op: 29-03-2022

© 2023 Golfvereniging Weesp | Disclaimer