Gespot op de baan

Toch leuk, na mijn vorige bericht in 'Gespot op de baan' heb ik diverse meldingen gekregen over onze 'baanhaas'.
De rubriek wordt dus gelezen en er wordt meegedacht. 
Dezelfde persoon die de onderstaande foto van onze haas stuurde, stuurde ook een foto van een andere opmerkelijke waarneming. 
Meestal zijn de waarnemingen leuk en wekken de nieuwsgierigheid. Soms wekken ze afschuw! Er zijn nl. ook schadelijke elementen in onze natuur, die we liever kwijt dan rijk zijn.
Toch maar even de latijnse benaming gezocht (enigszins zelf verzonnen) en de beschrijving erbij. Of we dit 'soort' op onze prachtige golfbaan willen terugzien? Die conclusie mag u zelf trekken!
 
Naam: Stimulus Exctat Fumus
Een sigaret is een rolletje tabak, meestal korter dan 10 centimeter, bijeengehouden door een dun papieren kokertje. Dit kokertje kan al dan niet een filter bevatten. De diameter is 5-10 millimeter. Het papier en de tabak worden aan één zijde aangestoken en de sigarettenrook wordt via het andere uiteinde door de mond naar binnen gezogen. Als daarbij tot in de longen wordt ingeademd, wordt dit inhaleren genoemd. Aan een sigaret kan een bepaalde smaak worden toegevoegd, zoals cacao, vanille of menthol. Een fabrieksmatig geproduceerde sigaret is erop gemaakt de verbranding van tabak te versnellen. Sigaret komt van het Franse cigarette ('sigaartje') en is een afgeleide van de sigaar. Het restant van een opgerookte sigaret heet een peuk. De as van een sigaret wordt er doorgaans van afgetikt in een asbak.
Statistische onderzoeken wijzen uit dat roken (mede)verantwoordelijk is voor een groot aantal sterfgevallen.

Nicotine, teer en veel andere stoffen die vrijkomen bij het verbranden van tabak, komen de longen binnen. De agressieve gassen uit tabaksrook dringen door de natuurlijke slijmlaag van de longen door. Deze stoffen tasten de cellen aan; de cellen sterven af.

Ach ik kan het nog met veel meer aanvullen, maar uw weet het waarschijnlijk al wel...

Yvonne Tuin


Geplaatst op: 03-09-2018

OJC

© 2021 Golfvereniging Weesp | Disclaimer