Gespot op de baan

Enige tijd geen berichten van deze leuke rubriek, proberen om het toch maar weer eens nieuw leven in te blazen.
Want er valt genoeg te zien, als je er maar oog voor hebt.
 
Op zoek naar een verloren bal (niet de mijne hoor!) bij de sloot, dwars over hole 5, voorzichtig het riet opzij gebogen om te kijken of het bewuste balletje daar was beland. 'Psst Yvonne kijk nou! Zachtjes hoor!' Dichterbij gekomen zagen we onze baanhaas die daar een hazenslaapje deed. Je kent hem wel, hij loopt wel vaker heen en weer over de baan. Hij lag rustig en verroerde zich niet. Gekke plek, daar komt toch wel vaker een balletje langssuizen. Getracht een scherpe foto te maken zonder hem verder te verstoren. Het is even zoeken, maar dan ziet je zijn kraaloogje. 

Een tweede opmerkelijk waarneming was een prachtige rups. Oranje behaard en slechts een centimeter groot. Foto gemaakt en internet op gedoken. Ik wil dan altijd weten wat dat voor een prachtige vlinder gaat worden.
Ik kwam er snel achter dat het de rups van het Bonte Schaapje was. Nou, die naam belooft wat! Het werd een teleurstelling, een beetje toch wel saaie nachtvlinder. Maar de rups was in ieder geval prachtig. Ik had hem nog nooit eerder gezien.
Hieronder de beschrijving.

Yvonne Tuin


Het Bonte Schaapje
Rups
Voorkomen
Algemeen langs bosranden, in bomenlanen, stadsparken en tuinen.

Levenswijze
Zeer opvallende rups, dicht behaard met gele toefjes haar en in het voorste gedeelte ook met rode haarborstels. Op de rug zijn er enige witte, zwart omrande, ronde vlekken. Rups is vooral op esdoorn en eik te vinden en rolt zich bij verontrusting ringvormig op. Dit is een eigenaardig gezicht. Waarschijnlijk worden roofvijanden, zoals insectenetende vogels, door de fel gekleurde haarborstels en oogvlekken afgeschrikt en/of beschouwen zij de rups als oneetbaar.

Vlinder 
Het Bonte Schaapje (Acronicta aceris) is een nachtvlinder uit de familie Noctuidae, de uilen. De voorvleugellengte bedraagt tussen de 18 en 22 millimeter. De soort komt voor in heel Europa. De soort overwintert als pop en blijft soms meerdere jaren 'overliggen'.
 


Geplaatst op: 20-08-2018

© 2024 Golfvereniging Weesp | Disclaimer